Først måker de snø av tjernet. Så går de runde på runde i lyset fra en hodelykt. 5000 meter, 10.000 eller mer.

Det blinker i snøen i lyset fra hodelyktene. Det knitrer i isen. Det er langløp på Setertjern i Eidsvoll. På rundbane, 333 meter naturis.

Banen er måkt for hånd. Hit kommer ingen maskiner. Det siste snøfallet var tungt. 333 meter snø i 2 meters bredde måtte flyttes før langløpet kunne arrangeres.

For ildsjelene var det en treningsøkt i seg selv. Etterpå: 5000 meter, 10.000 meter. Eller mer. Av og til mye mer. Er du lei av å måke trappa eller innkjørselen, kan du prøve deg på 333 meter skøytebane.

Det er ingen selvfølge at banen er åpen. Men den er det. Til glede for skøytegruppas langløpsentusiaster og andre som finner veien hit for å leke på is. Det er plass til alle.

Et stille sted midt i skogen

Langløpsgruppa i Eidsvold Turn skøyter har hatt tilhold på Setertjern de siste sesongene. Etter betalt veiavgift til Eidsvoll Allmenning tråkker man, fra parkeringen, i snøen inn til tjernet, eller går varsomt langs oppkjørte skispor.

Vel fremme møtes man av to plankestoler, et varmende sitteunderlag og en isskrape. Kanskje hører du vindens sus i trærne og lyden av is i bevegelse idet du beveger deg utpå. Det kan være mye lyd i naturis. Eller kanskje er det helt stille. Her, midt i skogen.

Det er dette som er stadion. Ingen kiosk eller varmestue. Her er det enkle fasiliteteter.

Man kommer ikke hit for å sette raske rundetider. Man er ikke her for å gå enkle runder. De som er her søker ikke Vikingskipets varmegrader, plettfri is eller gunstige vindforhold.

De er her for på gå langt på skøyter. På naturis. De er her for opplevelsene. Og for møtene mellom mennesker. For gamle julekaker på boks og varm saft på termos. Buljong og runder.

Det gode skøyteløperliv

Vannet er ikke stort, men stort nok til en bane på 3-400 meter. I år er banen 333 meter lang, akkurat som klubbens hjemmebane på Myhrer. Tre runder gir 1000 meter.

Her, i høyden er det ofte kaldt og isen legger seg tidlig på det lille tjernet. Vannet siger rolig gjennom tjernet og videre. Ved innløp og utløp er det grunt. Midt utpå 12-15 meter dypt, kanskje, ideellt for frossent vann. Her holder isen ofte vinteren igjennom. Den største utfordringen er varmegrader, og store, uhåndterlige snøfall.

De møtes så ofte de kan. Løpene annonseres på skøytegruppas egne Facebooksider. Det er en fast kjerne av løpere, og av og til andre. Det noteres mange mil i løpet av en kveld.

Dette er det gode skøyteløperliv.

Gå for skøytestatuetten

Vil du ha noe å strekke deg etter, stiller Norges Skøyteforbund med langløpsmerket i gull, sølv og bronse.

Merkekravene er:

  • Bronse: 50 km, 2 eller flere løp
  • Sølv: 100 km, 3 eller flere løp
  • Gull: 150 km, 4 eller flere løp

Som gyldige løp regnes fellesstart på distanser fra 5 kilometer og oppover. Løpene må være gått i én og samme sesong (1. juli – 31. mars). Langløpsstatuetten kan bestilles når man har klart gullmerket i fem sesonger totalt. Deretter statuett for hvert femte gullmerke.

Flere artikler fra ieidsvoll