Blåsemafian: – At alle ungene lærte seg tre låter uten noter på tre timer er en bragd

Etter en periode med uforutsigbarhet og avlysninger kunne Eidsvoll-korpsene endelig møtes på scenen igjen. Denne gangen sammen med Grand Prix-finalistene Blåsemafian.

Lørdag opphevet regjeringen koronarestriksjonene, og søndag ristet Blåsemafian liv i korpsmusikantene fra Vilberg skolekorps, Langset skolekorps og Søndre Eidsvoll skolekorps.

Helgens todagers musikkseminar var siste del av korpsenes sommerskole, og et ledd i Eidsvoll musikkråds rekrutteringsprosjekt.

Over 50 musikanter deltok.

Nå ligger det til rette for bygge opp en ny og stor korpsbevegelse i Eidsvoll. Det heier vi på.

Ordfører John-Erik Vika

Stolthetskultur i korpsbevegelsen

– Det er fantastisk å bidra til å skape mestringsfølelse og bygge stolhetskultur rundt omkring i korpsbevegelsen, sier saksofonist Jørgen Lund Karlsen i Blåsemafian.

Sammen med Sigurd Evensen på trombone og Stig Espen Hundsnes på trompet fikk de liv i korpsmusikantene søndag.

– Det er gøy å komme med et konsept og en workshop som er noe utenom det vanlige, og pushe grenser for hva man kan gjøre innenfor korpsformatet, sier han.

– Gir en enorm boost

Den norske trioen Blåsemafian ble dannet i 2016. De har jobbet med blant andre Marcus & Martinus, Madcon og Cezinando. I 2019 slapp de sin første singel «Into the Light», men de ble først kjent for et større publikum da de deltok i Melodi Grand Prix i 2021. De kom til finalen med «Let Loose». Låten sto også på programmet søndag.

– Hvordan opplevde dere søndagen og konserten på Eidsvoll?

– At alle ungene lærte seg tre låter uten noter på tre timer er en bragd i seg selv, mener han.

Seminaret ble avsluttet med konsert for et engasjert publikum i musikksalen ved Vilberg ungdomsskole.

– Konserten med full sal og stormende jubel etter hvert innslag gir en enorm boost til alle medvirkende.

– Det kan til tider være ensomt

Eidsvolls ordfører John-Erik Vika ønsket velkommen til konserten.

– Det er så utrolig flott at det har vært en sommerskole for skolemusikanter, med en skikkelig happening. Det kan til tider være ensomt å være skolemusikant, særlig det siste halvannet året, påpekte ordføreren, som selv har vært i korpsmusikant.

– Disse samlingene er så viktige for den enkeltes motivasjon og utvikling. Det er så gøy å øve sammen med unge og voksne. Det skapes vennskap, trygghet og mestring på tvers, som vil få betydning for resten av livet, sier han.

Seminarhelgen ble arrangert av Eidsvoll musikkråd og skolekorpsene. Det var mye spilling, en del lek og mange fornøyde musikanter etter workshop og konsert med Blåsemafian.

Dette gjør noe med motivasjonen og interessen for musikk

John Kåre Sørgården, Søndre Eidsvoll skolekorps
Over 50 musikanter fra Langset skolekorps, Vilberg skolekorps og Søndre Eidsvoll skolekorsp i seminaret lørdag og søndag.

Korpsene ønsker nye musikanter velkommen

– Dette gjør noe med motivasjonen og interessen for musikk, sier John Kåre Sørgården i Søndre Eidsvoll skolekorps. – Det er viktig å møte andre musikanter og skape nye relasjoner på tvers av ulike korps, sier han.

Korpset har 39 medlemmer.

– Neste prosjekt nå er å ta godt imot de nye aspirantene som vil starte hos oss denne høsten. Vi har plass til flere, sier han.

28. november er korpset klare med julekonsert.

– En samling som sommerskolen og konserten betyr masse for ungene og foresatte, sier Lena Zakariassen, leder i Langset skolekorps. Korpset har 16 medlemmer. De er fra en mindre skolekrets, og merker at det er utfordrende med rekruttering. Men de som er med trives.

– Ungene opplever at det er gøy med korps og at det er gøy å spille sammen mange.

Neste prosjektet for Langset skolekorps er Halloween.

– Der kler vi oss ut, marsjerer ute og spiller skummel musikk i området ved skolen.

Vilberg skolekorps har 18 medlemmer. Korpset øver hver tirsdag og ønsker flere medlemmer, gjerne fra 3. klasse og oppover.

– Vi skal ha en rekrutteringsrunde på skolen i høst. Ungene vil få besøk av representanter fra korpset på skolen. Alle som ønsker å prøve seg, er velkommen! Vi ønsker flere medlemmer, og at de skal få oppleve mestring og musikkglede, sier korpsets leder André Gulbrandsen Strand.

– Det neste store for Vilberg skolekorps er stjernedryss for musikantene, legger han til. I slutten av november er det adventskonsert.

Han forteller at korpsmusikantene fra Vilberg var storfornøyde etter seminaret med Blåsemafian.

Vi innehar ingen fasit på hva som skal til for å lykkes, men fokus på musikk, kvalitet og glede er viktige verdier.

Jørgen Lund Karlsen, Blåsemafian

Musikkglede og mestringsfølelse

Før konserten øvde korpsmusikantene på gehør. De lærte trinnene Blåsemafian bruker under låtene sine, og de fikk egne Blåsemafian-hettegensere.

– Hva er viktig for barns spilleglede?

– Det er viktig å få ting til å virke oppnåelig, sier Jørgen Lund Karlsen. – Ved å bruke tracks og PlayAlong så får man raskt en følelse av at dette kommer til å låte bra. Vi har til og med delt dette i to nivåer slik at alle skal kunne få mestringsfølelse, uansett om man er nybegynner eller mer erfaren. 

Blåsemafian har noter på nettplattformen PlayAlong og en egen videoserie på YouTube. Dette er gratis for alle unge musikanter. Målet er at flere skal få musikkglede og mestringsfølelse.

– Hva skal til for å lykkes med musikken, og korpsmusikken spesielt? 

– Vi innehar ingen fasit på hva som skal til for å lykkes, men fokus på musikk, kvalitet og glede er viktige verdier. 

1. oktober kommer Blåsemafian med ny musikk. Da slippes «Dance With You» og Blåsemafian spiller konsert på Vulkan Arena i Oslo 3. november. Konserten har fri aldersgrense.

Trombonist Sigurd Evensen i Blåsemafian.

Ordføreren: Bygge opp en ny og stor korpsbevegelse

Skolekorpsene i Eidsvoll har gode og sterke tradisjoner, men har de siste årene hatt utfordringer knyttet til rekruttering.

Halvannet år underlagt koronarestriksjoner har ikke bedret på situasjonen, men nå er det mulig å øve som normalt igjen, dra på korpstreff og spille konserter.

– Nå ligger det til rette for bygge opp en ny og stor korpsbevegelse i Eidsvoll. Det heier vi på, sier ordfører John-Erik Vika, og legger til: – Tusen takk til alle frivillige som står på for å gi oss korpsmusikk, sier ordfører John-Erik Vika.

Flere artikler fra ieidsvoll