FHI: Sjekkliste for deg som skal ut og reise

Selv om du har oppfylt kravene for utstedelse i Norge, og har en eller flere QR-koder i koronasertifikatet ditt, er det ikke sikkert sertifikatet godtas i landet du reiser til.

Hvert enkelt land har egne regler for hva som kreves for å få utstedt et koronasertifikat. Reglene er knyttet til lover i EU og medisinske anbefalinger. I tillegg bestemmer hvert enkelt land hvilke krav de har for å akseptere et sertifikat ved innreise og eventuelt innenlands bruk.

Du må selv finne ut hva som gjelder i landet du skal besøke.

Flere land har fortsatt korona-restriksjoner. En rekke land krever gyldig koronasertifikat ved inn- og utreise. Flere land har fortsatt krav om isolasjon og karantene ved smitte. Noen land krever at du har en negativ koronatest for at du skal få reise ut av landet etter koronasykdom.

Regjeringen presiserer på sine nettsider om reise og korona: Smitten er på vei opp mange steder, så sett deg inn grundig inn i hva landets myndigheter selv skriver om hvilke regler som gjelder for blan annet innreise/utreise, testkrav og karantene/isolasjon ved smitte.  

Pågående problemer knyttet til flyvninger og flyplasser preger også sommeren 2022.

Sjelliste for koronasertifikat

Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet denne sjekklisten for deg som skal ut og reise med koronasertifikat.

  • Krever landet du skal reise til koronasertifikat? Sjekk på Re-open EU eller Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet. Reiseklar kan lastes ned fra App Store og Google Play.
  • Finn koronasertifikatet ditt: Du finner det ved å logge inn på Helsenorge eller med Helsenorge-appen på mobil.
  • Sjekk at opplysningene i koronasertifikatet stemmer: Trykk på Koronasertifikat etter at du har logget inn.
  • Sjekk at koronasertifikatet er gyldig: Det er forskjell på hvilke regler som utsteder et sertifikat, og hvilke krav i ulike land som gir adgang med ditt sertifikat.
  • Er du over 18 år? Du har gyldig koronasertifikat i ubegrenset tid hvis du har fått en oppfriskningsdose.
  • Er du under 18 år? Du har koronasertifikat i ubegrenset tid hvis du har fått to vaksinedoser eller har gjennomgått covid-19 og fått én vaksinedose.
  • Fyller du 16 år? I så fall har ikke dine foreldre eller foresatte lenger tilgang til koronasertifikatet ditt.
  • Har du barn under 16 år? Du finner koronasertifikatet til barna dine ved å gå til deres profil på Helsenorge.
  • Skriv gjerne ut koronasertifikatet før du reiser: Det kan være lurt i tilfelle telefonen er tom for batteri eller noe annet uforutsett skjer.
  • Har du ikke mobiltelefon? Du kan få tilsendt koronasertifikatet på papir.

For oppdatert og detaljert informasjon, se FHIs nettsider.

Koronapass
Ferie: Mange skal reise i sommer. Sett deg inn i reisereglene og forholdene i landet du reiser til.

Reise og korona: Disse appene og nettsidene gir nyttig informasjon

Før du reiser til utlandet er det lurt å sjekke innreiseregler og forholdene der du skal. Husk gyldig pass og reiseforsikring. Sjekk koronasertifikatet (se over) og reglene for landet du reiser til.

Appen Reiseklar: Appen Reiseklar er Utenriksdepartementets reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering tilgjengelig i én app. i appen finner du reiseinformasjon og UDs reiseråd for land og områder. I Reiseklar kan norske borgere på reise lett registrere seg for å motta informasjon fra norske myndigheter i en krisesituasjon. Om du tillater varslinger og stedtjenester i appen, vil du få varsel om eventuelle hendelser i det landet du befinner deg i. Reiseklar kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Utenriksdepartementets (UD) nettside med reiseinformasjon: Her finner du reiseinformasjon til land Norge har diplomatiske forbindelser med. Her er det også en oversikt over hvilke tjenester og hvilke typer bistand norske borgere på reise kan forvente av utenrikstjenesten. Her er det reiseinformasjon sortert etter land, spørsmål og svar om utenlandsreiser og mer om hvilke tjenester og hvilke typer bistand norske borgere på reise kan forvente av utenrikstjenesten.

Registrering av reiseinformasjon hos Utenriksdepartementet (UD): UD anbefaler at du registrerer din reise på reiseregistrering.no. Dette er et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. Dersom det skjer en alvorlig hendelse har Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post.

Spørsmål og svar om reiser og koronavirus: Nettside med samlet og oppdatert informasjon fra regjeringen og departementene om tiltak og råd til befolkningen.

EUs nettside Re-open: Dette nettstedet har oppdatert informasjon om reise- og helsesituasjonen i EU-landene og Schengen-landene under koronapandemien.

EUs nettside Re-open gir oversikt over koronasituasjonen for EU og Schengen-landene.

Flere artikler fra ieidsvoll