Opplevelser: Sommer med vikinger, yoga og dyr på bygdetunet i Eidsvoll

Eidsvoll bygdetun inviterer til friluftsyoga, viking-brettspill og åpen kafé denne sommeren. Og du kan møte dyr på tunet.

Denne sommeren er det mange aktiviteter på Eidsvoll bygdetun. Bygdetunet er et av landets største med 29 bygninger, etablert rundt småbruket Klokkerenga, og utvidet med flere bygninger som er flyttet til stedet.

Sommerprogram

Bygdetunet er tilgjengelig året rundt, men i sommerhalvåret er det et utvidet program. Dyrene flytter inn på tunet, og det er aktiviteter i flere bygninger og utendørs på museumsområdet.

Dette er et fint friluftsområde og stedet er verdt et besøk også uten om det aktive programmet.

Eidsvoll Hagelags staudebed på Eidsvoll Bygdetun. Her er det stauder fra gårder i Eidsvoll, plantet her i 2019.

Søndager: Salg av vafler og rømmegrøt

Åpen kafe: Hver søndag åpner Bygdetunets venner kaféen i Engerbygningen. Her selges blant annet kaffe, te, vafler og rømmegrøt. Engerbygningen har tidligere vært sidebygning på garden Enger på Styri. Den har vært brukt som bryggerhus.

Engerbygningen kan leies ut til selskaper og aktiviteter. Inne er det en gammeldags storstue med peis, og et mer moderne kjøkken.

Dyrene på bygdetunet

Dyr: Høner, sauer og griser flytter inn på husmannsplassen på bygdetunet om sommeren. I grisebingen er det to griser, i hønsehuset rett ved siden av går det noen høner, og sauene har et eget område.

I mange år ble grisene på bygdetunet slaktet på sensommeren for på vise hvordan dette foregikk før i tiden. For noen år siden besluttet Museene i Akershus (MiA) å slutte med griseslakt.

Tirsdager: Friluftsyoga med enkle øvelser

Yoga: Hver tirsdag i sommer er det med Yogaliv friluftsyoga på bygdetunet.

«Det blir enkle øvelser og serier fra Klassisk Yoga som passer og gjør godt for de fleste, formidlet av en erfaren lærer som gir enkle og tydelige instruksjoner.»

Oppmøte tirsdag 17.45 på bygdetunets parkeringsplass. Varighet: 1time og 30 minutter.

Pris: 150 kroner. Værforbehold. Oppdatert informasjon på Yogalivs sider.

Lørdager: Spill brettspill med en viking

Vikingspill: Hver lørdag er det mulig å spille vikingspillet hnefatafl – et taktisk og strategisk brettspill på Eidsvoll bygdetun. Hnefatafl er et gammelt brettspill som blant annet vikingene spilte. Det var svært utbredt fram til det ble utdanket av sjakken. For å spille hnefatafl trenger du en kongebrikke, åtte hvite brikker, 16 sorte brikker samt et brett med 9×9 ruter.

Trening i spillet på Eidsvoll bygdetun lørdag 12.30 eller 14.00.

Dette er en del av MiA-prosjektet «Kampen om Raumariki».

Enkeltbillett barn for hnefatafl på Eidsvoll bygdetun: 35 kroner. Vikingskjold som gir inngang til alle aktiviteter i «Kampen om Raumariki» denne sommeren: 230 kroner.

20. august: Vikingskole på Eidsvoll museum

Barna blir utstyrt med hjelm, sverd og skjold og får høre historier om norrøne guder. Vikingskolen dukker opp på ulike museer i løpet av sommeren. 20. august er vikingene på Eidsvoll museum.

«Gjennom aktiviteten tar vi barna med tilbake til historien om Slaget ved Nitja. Dette slaget sto i 1022 ved Hellerudsletta. Her banket Olav Haraldsson, senere kjent som «den hellige», de gudløse raumerne til «bot og bedring», ifølge Snorres saga. Raumerne tapte altså slaget.»

Ta med barna på vikingskole – 1000 år tilbake i tid.

Søndager: Andre verdenskrig i Eidsvoll

Okkupasjonsmuseet: Hver søndag holder Eidsvoll forsvarsforening åpent for omvisning i Okkupasjonsmuseet på bygdetunet. Museet huser utstillinger om andre verdenskrig. Arbeidet med samlingene og utstillingen er gjort på dugnad av Eidsvoll forsvarsforening.

Utstillingen viser motstandsarbeid og dagliglivet under krigen.

Sommeraktivitetene ved Eidsvoll bygdetun avsluttes 16., 20. og 28. august.

Fakta: Eidsvoll bygdetun

  • Eidsvoll bygdetun består av 29 bygninger som viser et bygdesamfunn fra 1700- og 1800-tallet. Museet ble opprettet med utgangspunkt i småbruket Klokkerenga. Gården står fortsatt på sin opprinnelige plass. Flere bygninger ble siden flyttet til muesumsområdet.
  • Eidsvoll bygdetun ble etablert av Eidsvoll museumslag i 1950. Overdratt til Eidsvoll kommune i 1970.
  • I dag er Eidsvoll bygdetun, sammen med Okkupasjonsmuseet, Feiring jernverk, Carsten Ankers lysthus, St. Pauls gruve og Bodinsmia en del av Eidsvoll museum, som er en avdeling av Museene i Akershus (MiA).
    Kilde: MiA og Wikipedia

Flere artikler fra ieidsvoll