Flere nettsteder angrepet av hackere. BankID og Altinn rammet.

Norske aviser og flere offentlige tjenester ble rammet av et hackerangrep onsdag.

Angrepet var varslet av hackerne, som blant annet la ut et manipulert bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt fra Jessheim.

BankID og Arbeidstilsynets nettsider var en periode nede, Altinn opplevde ustabilitet. Flere store norske aviser har hatt problemer med sine nettsider.

I en pressemelding onsdag ettermiddag melder Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at flere store norske virksomheter har vært utsatt for tjenestenektangrep.

Eidsvoll kommune

– Driftsleverandører og eksperter er på saken og alle gjør nødvendige tiltak for å stabilisere tjenestene igjen og øker beredskapen ytterligere for f.eks. bruk av BankID-tjenestene, melder Eidsvoll kommune.

– Dette betyr ikke at noen får tilgang til kundenes data, fordi dette er et såkalt tjenestenektangrep, som vil si at hackerne lager så stor trafikk mot nettsteder at tjenestene kneler.

Mistenker russisk miljø

– Alt tyder på at angrepet kommer fra et russisk kriminelt miljø, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) under en pressekonferanse onsdag kveld.

Et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fra Jessheim er manipulert av hackerne. Bildet er publisert på kommunikasjonsplattformen Telegram.

Flere artikler fra ieidsvoll